logo
MapaVijestiAnalizeVideoO bazi
logo
menu
MapaVijestiAnalizeVideoO bazi

INCIDENT

Drugo

Navijači

Navijači Željezničara osporavali presudu Mahmuljinu za ratne zločine

Navijači fudbalskog kluba Željezničar "Manijaci" osporavali su pravosnažnu presudu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sakibu Mahmuljinu koji je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima. Foto: SportSport.ba

Datum incidenta:

30. april 2022.

Loading...

Mapa incidenata se učitava...

Dva dana nakon donošenja pravosnažne presude, navijači Željezničara iz Sarajeva su na utakmici u Tuzli podigli transparent na kome se negira presuda Mahmuljinu. Na transparentu je pisalo: "Mi nismo oni, nikad nismo bili kao oni, niti ćemo ikad biti kao oni, Sakib Mahmulja je heroj a ne zločinac!".

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora, te mu je izrečena jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

U presudi, koju je izrekao predsjedavajući Apelacionog vijeća Hilmo Vučinić, navodi se da je Mahmuljin propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi ubistva i nečovječna postupanja nad ratnim zarobljenicima, sanitetskim osobljem i civilima jer je znao ili imao razloga da zna da se njemu podređeni pripadnici Odreda “El-Mudžahidin” spremaju da počine krivična djela.

Odlukom bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka iz ljeta prošle godine u BiH je zabranjeno negiranje ratnih zločina kao i veličanje odnosno odavanje počasti osuđenim za ratne zločine. U odluci se navodi kako onaj ko "na bilo koji način veliča osobu osuđenu pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine".

Klix je sredinom maja prenio kako je Disciplinska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine kaznila FK Željezničar zbog "nastupa" Manijaka na gostovanju Tuzla Cityju. Komesar za takmičenje u Premijer ligi BiH Željko Radonja je potvrdio za Klix da je isticanje transparenta bio jedan od razloga kažnjavanja Željezničara i da su kažnjeni sa 2.000 KM i jednom utakmicom zabrane gostovanja. Na ovu odluku, kako je rekao, postoji mogućnost žalbe.

Incident upućen prema

Povratnici

Reakcija pravosudnih i istražnih organa

Ne

Mogućnost identifikacije počinilaca?

Može se identifikovati

Vrsta incidenta

Drugo

Veličanje osuđenih ratnih zločinaca ili zločina